Cine investeste pe o piata de capital?

Investitiile realizate pe o piata de capital sunt de cele mai multe ori de tipul valorilor mobiliare, care asigura o fluiditate in economia unei tari si de cele mai multe ori se realizeaza prin institutii specializate, precum burse de valori, institutii se servicii financiare, institutii bancare comerciale sau institutii nonbancare.

Investitori si deponenti pe piata de capital

Cele mai multe dintre aceste actiuni asigura o legatura stransa intre investitori si deponenti, incat sa asigure un flux de investitii la nivel national. Unele dintre aceste institutii au un surplus de resurse financiare si sunt denumite unitati excedentare, iar cele care detin un minus de resurse financiare sunt denumite unitati de deficit. In cele din urma, pentru a asigura un echilibru economic, unitatile cu surplus imprumuta unitatile cu deficit cu volumul necesar de resurse, astfel incat aceste fonduri sa fie varsate pe piata de capital.

Oricine poate participa pe piata de capital, de la persoane fizice si pana la intermediarii financiari, daca au un volum necesar de resurse, ce mai apoi sunt absorbite de comert, industrie si guvern. In aceasta maniera se faciliteaza circulatia fluxului de capital, cu o mai mare productivitate si profitabilitate in realizarea venitului national.

Stocurile de investitii

Stocurile de investitii actioneaza in modalitati diferite pe piata, astfel incat, in functie de nevoile si motivele investitorilor, eficienta investitiei pe o piata de capital poate fi estimata. Exista o multime de investitori care isi petrec mare parte din timpul lor in studierea modelelor cu care actiunile se tranzactioneaza, astfel ca orice economist ia decizii bazate pe previziunile economice. Previziunile economice sunt menite sa supuna economistii isi asume diverse riscuri si sa beneficieze in schimbul unor tranzactii eficiente pe piata fluxului de capital. Tipurile de investitori variaza, de la investitori care incearca sa isi valorifice stocul de actiuni in mod independent pornind de la pretul de piata si pana la acei investitori care in mod constient investesc cu acelasi stoc de investitii.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *