Climatul subtropical umed

Acest climat, spre deosebire de climatul mediteranean (care ocupa ariile vestice ale continentelor la latitudini subtropicale), se formeaza deasupra ariilor estice ale continentelor la latitudini similare.

Ocupa arii relativ intinse:

– in sud-estul S.U.A. in America de Nord,

– in sud-estul Braziliei, Uruguay, Paraguay si nord-estul Argentinei in America de Sud,

– in nord-vestul Indiei, cu prelungire pe la sud de Muntii Himalaya, pana in China de Sud – Est, Taiwan, Coreea de Sud, Japonia sudica,

– pe coastele rasaritene ale Australiei,

– in extremitatea sud-estica a Africii (versantii sud-estici a Muntilor Scorpiei si portiunea sudica a Campiei Mozambicului).

O arie mult mai redusa ca intindere cu climat subtropical umed se afla pe tarmul extrem estic al Marii Negre la poala vestica a Muntilor Caucaz.

Regiunile subtropicale umede sunt localizate la periferia vestica a anticiclonilor subtropicali. In semestrul cald al anului dinamica maselor de aer este dominata de advectiile repetate de aer tropical oceanic cald si umed, care provoaca caderea unor mari cantitati de precipitatii. Curentii calzi din apropierea tarmurilor cu climat subtropical umed (Curentul Guyanei, Antilelor, Braziliei, Mozambicului, Australiei de Est, Kuro-Shivo), favorizeaza cresterea temperaturii, umiditatii si instabilitatii maselor de aer tropical oceanic aflate in advectie pe deasupra lor spre zonele costiere si continentale. In semestrul rece caracteristicile dinamicii se modifica, ariile cu climat subtropical umed intrand mai mult sub incidenta influentei maselor de aer polar continental. Advectiile de aer tropical oceanic isi diminueaza frecventa si puterea. Ciclonii mobili de la latitudini medii, desprinsi de pe frontul polar, strabat succesiv aceste spatii.

In Asia situatia dinamica se prezinta ca un caz particular. Circulatia musonica se impune categoric in fata circulatiei generale a atmosferei, precipitatiile fiind foarte bogate in perioada calda a anului cand advectiile de aer tropical oceanic cald si umed sunt atotstapanitoare si, destul de reduse in sezonul rece, cand predomina masele de aer cu stratificatia stabila, care vin dinspre interiorul continentului.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *