Cum afecteaza mediul uleiul de palmier

Numarandu-se printre cele 17 tipuri de uleiuri comestibile, uleiul de palmier are si o rata de consum ridicata; pe langa aceasta are si numeroase utilizari. Cu toate beneficiile sale, plantarea excesiva a palmierilor pentru ulei poate avea un impact devastator asupra mediului.

In afara de faptul ca este utilizat pentru gatit, mai poate fi folosit in multe feluri, spre exemplu sapunuri sau bio-combustibil. Mai important, este si mai ieftin decat orice alt tip de ulei disponibil pe piata. Toti acesti factori contribuie la o cerere tot mai mare de ulei de palmier in intreaga lume. Astfel vanzarea si exportul de ulei de palmier a devenit una dintre principalele surse de venit pentru fermierii ce locuiesc in Africa centrala si de vest, America centrala si Asia de sud-est.

Agentii preocupate cu protectia mediului de pe intreg mapamondul au devenit foarte critice cu privire la plantatiile de palmieri pentru ulei, intrucat exista dovezi clare ca aceste plantatii dauneaza grav mediului inconjurator. In ciuda masurilor luate pentru remedierea acestor deficiente, din pacate plantatiile de palmieri pentru ulei continua sa existe si sa prezinte un pericol pentru mediu si pentru diverse ecosisteme din cadrul acestuia.

Majoritatea (peste 85%) din productia globala de ulei de palmier este realizata in tari tropicale precum Indonezia, Malaezia si Papua Noua Guinee. Indonezia este, de fapt, cel mai mare producator de ulei de palmier la nivel mondial, Malaezia fiind pe locul doi. Tarile producatoare au plantatii de palmieri de ulei foarte mari, mentinute doar pentru scop comercial, si desi este principala resursa pentru mii de fermieri, aceste plantatii reprezinta o mare amenintare ecologica.

Cererea in continua crestere a acestui ulei a cerut, implicit, si plantatii mai mari de arbori; pentru a face posibil acest lucru, au fost distruse intregi paduri tropicale, pentru a fi transformate in plantatii uriase, afectand astfel bio-diversitatea. Din pacate au fost afectate padurile tropicale in Indonezia si Malaezia, unele din cele mai bine cotate paduri tropicale din lume din punct de vedere al biodiversitatii. Conform studiilor, daca se mentine acelasi ritm de distrugere, aproximativ 98% din padurile tropicale din Indonezia vor fi distruse pana la finele anul 2022, in majoritate din cauza plantatiilor de palmieri pentru ulei, dar si datorita altor factori.

Un alt neajuns cauzat mediului este si poluarea apelor. Zonele de exploatare ale arborilor necesari producerii uleiului sunt situate de obicei in apropierea apelor. Astfel majoritatea deseurilor si poluantilor periculosi atat pentru mediu cat si pentru om sunt deversati in aceste ape, afectand ecosistemul.

Cum padurile tropicale sunt rezerve de turba si carbuni naturali, sunt ca niste depozite de gaze cu efect de sera ce contribuie considerabil la schimbarea climei. Cand acele paduri sunt arse sau defrisate pentru a face loc plantatiilor, cantitati considerabile de dioxid de carbon sunt eliberate in atmosfera, contribuind la schimbarea climatului.

Defrisarea excesiva provoaca de asemenea si eroziunea solului, fara a mai exista acele zone-tampon, solul ajungand sa fie efectiv maturat direct in apa sau zburat in vant.

Luand in considerare toate aceste efecte negative asupra mediului inconjurator, unii producatori au ales sa mearga pe calea ecologica, sa evite pe cat posibil defrisarile si sa cultive doar pe pamanturile destinate aceste plantatii de palmieri de ulei, unde pot fi si culturi succesive; cat timp nu este afectat mediul inconjurator, totul e in regula.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *