Cum sa concediezi pe cineva

Raspunsul este simplu, insa multi manageri evita sa o faca, deoarece se gandesc la sentimentele angajatului prea mult. Nu toti sefii sunt rai, si nici buni. Insa toti spun cuvintele „Esti concediat” cu un ton care parca arata ani intregi de exercitiu. Pentru cei din conducere este una din indatoririle uneori dificile, fie ca sunt facute din cauza reducerilor fortate de personal cauzate de un declin economic, fie ca sunt facute din vina angajatului sau ca urmare a altor factori. A privi in ochi persoana si a-i spune cele doua cuvinte nu este un lucru atat de usor. Va trebui, ca manageri, sa luati decizia corecta si sa o comunicati angajatului explicandu-i exact motivele.

Intr-un film recent aparut, se ofera oarecum o solutie pentru companii. Ideea filmului este bazata pe acea persoana angajata pentru a concedia oamenii, la cererea sefilor unei corporatii care nu doreau sa se ocupe de acest lucru. Pare a fi o optiune buna, dar nu prea aplicabila, iar angajarea unei terte persoane pentru aceasta responsabilitate presupune si costuri in plus. Mai bine, ca manageri, luati problema in propriile maini si invatati cum sa concediati pe cineva intr-un mod cat de placut posibil intr-o astfel de situatie.

Dificultatea in a spune cuiva ca serviciile sale nu mai sunt necesare vine din faptul ca acelei persoane i se anuleaza sursa de venit. Trebuie sa faci persoana sa inteleaga motivele pentru care a fost luata decizia, sa te asiguri ca accepta vestea cat mai usor posibil. Daca un angajat este mai mult o povara pentru firma, este mai bine sa il concediezi, pentru ca aceasta sa nu aiba de suferit de pe urma greselilor sale. Procesul de concediere poate fi treptat, pot fi emise avertismente inainte de decizia finala, care va fi luata daca greselile, intentionate sau nu, continua. Avertismentele trebuie luate la cunostinta de catre angajat, trebuie sa aiba semnatura angajatorului pentru a fi veridice. Daca angajatul ignora avertismentele se poate chema un martor impreuna cu care sa semneze ca a luat la cunostinta ceea ce i-a fost transmis. Astfel vei avea dovada acestor avertismente pentru a nu avea probleme daca angajatul va da compania in judecata pentru concediere abuziva.

Odata luata decizia de concediere, trebuie comunicata. Aici vine partea cea mai grea. Comunicarea concedierii trebuie facuta confidential, cuvintele alese trebuie sa fie potrivite, si discutia sa fie scurta si la obiect. Trebuie sa cuprinda motivele pentru care s-a luat decizia si momentul din care va lua efect. Ii poti permite angajatului sa puna si intrebari in cazul in care are nelamuriri si dupa ce te-ai asigurat ca a inteles exact motivele pentru care a fost dat afara, il poti incuraja si ii poti ura succes pentru viitor. Aceasta intalnire nu prea confortabila in vederea concedierii poate decurge chiar normal daca urmezi aceste sfaturi, si iti va salva compania de la o cheltuiala in plus pe care o provoca acel angajat.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *