Nu respiri cum trebuie

Felicitari: daca citeste asta si nu esti o fantoma, probabil ca te-ai prins in ce si cum consta respiratul. Pe de alta parte, exista si sansa ca nu faci asta cum trebuie.

Inspira puternic acum. Astept. Daca ai facut ca majoritatea oamenilor, ti-ai ridicat umerii putin si ti-ai umflat pieptul ca un porumbel in calduri. Probabil ca nu vezi nimic in neregula cu utilizarea pieptului pentru a respira, din moment ce, la urma urmei, acolo se afla plamanii. Ce ar trebui sa folosesti, pulpele? Pai, istetule, se pare ca muschiul pe care ar trebui sa-l folosesti pentru a respira, diafragma, se afla sub plamani si aproape de pantec.

Cand sunt in picioarele, majoritatea oamenilor respira prin piept: folosim o forma superficiala de respiratie care nu foloseste decat partea superioara a plamanilor. In realitate, majoritatea vaselor de sange care folosesc oxigenul sunt in partea de jos, cea neglijata. Din moment ce atat de multa putere pulmonara este risipita, primim mai putin oxigen, iar, ca rezultat, cu totii respiram mai rapid decat intentiona natura.

Respiratul prin piept are si tendinta sa ne deranjeze si balansul de oxigen si dioxid de carbon din sange, lucru care poate duce la dureri de cap, ameteli, anxietate si chiar atacuri de panica. Potrivit unui expert, alte simptome sunt palmele transpirate, dificultatea de relaxare, percepere mai puternica a durerii etc.

Si cum ar trebui sa o facem? Se pare ca respiratul este un domeniu in care bebelusii sunt mai inteligenti decat noi. Babelusii utilizeaza un tip de respiratie mai profunda, din abdomen, lucru care le foloseste diafragma complet, intarind-o. Abia cand crestem mai mari ajungem sa respiram insuficent. Din fericire, iti poti antrena corpul sa se intoarca la respiratul normal, si, de-a lungul timpului, vei putea sa respiri abdominal chiar si in somn.

Pentru a face practica, incearca sa-ti umfli stomacul cand inspiri, in timp ce-ti pastrezi pieptul relativ nemiscat. Apoi, contracteaza-ti muschii abdominali cand expiri. Nu doar ca acest lucru iti va oferi mai mult oxigen pe respiratie, dar iti si va intari diagragma. O diafragma mai puternica inseamna ca primesti mai mult oxigen cu fiecare respiratie, deci creierul tau nu va trebui sa-l sustraga din muschi, insemnand ca vei obosi mai putin usor.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *