Recorduri stabiliite intre planete

Exista sute de mii, milioane, poate chiar miliarde de planete imprastiate in Univers. Problema e ca nu le putem sti pe toate. Chiar si asa oamenii de stiinta au identificat foarte multe planete indepartate. O mare parte din ele au nume pe care nici macar nu le putem pronunta, dar acestea au o serie de caracteristici cu adevarat unice.

Kepler 10c

Kepler 10 c este o planeta care nu impresioneaza prin dimensiune. Aceasta este de doar 2.3 ori mai mare decat Pamantul. Ceea ce este insa important este faptul ca planeta are o masa de 17 ori mai mare decat Pamantul. Desitatea acestei planete este data de roca din care este formata si restul materialelor solide. Poate nu pare mare lucru, dar o planeta de aceasta masa ar trebui sa fie de forma lui Saturn sau Neptun. Acestea au o gravitatie atat de puternica incat ajung sa atraga tot hidrogenul si helium-ul din apropiere.

BD+20 1790b

Aceasta planeta este cea tanara planeta cunscuta de oamenii de stiinta din tot Universul. Desigur termenul „tanara” este unul asociat in mod relativ. Planeta are aproximativ 35 de  milioane de ani vechime. Pentru a va face o idee, pamantul este de 100 de ori mai vechi si mai batran decat aceasta planeta cu un nume destul de complicat. Paneta a fost descoperita recent, mai exact in anul 2009. Pana acum cea mai tanara planeta cunoscuta avea o vechime de 100 de milioane de ani. Planetele noi sunt deosebit de importante intrucat acestea ne ofera date in privinta modului in care planetele evolueaza in timp. Astfel de informatii s-ar putea dovedi foarte importante pentru noi pentru a putea intelege mai bine modul in care Pamantul s-a creat si care au fost etapele evolutiei. Planetele noi sunt deosebit de intresante deoarece sunt mult mai active si au un camp magnnetic mult mai puternic decat restul planetelor, fiind in procesul de evolutie, de „asezare”.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *