Rolul climatic al stratului de zapada si gheata

Stratul de zapada si gheata este un produs al climei, exercitand o puternica influenta asupra climatului zonelor in care se formeaza.

Rolul sau climatic deriva cu precadere din cateva insusiri fizice de baza si anume:
– albedoul foarte ridicat (46-95%), din care cauza reflecta cea mai mare parte a radiatiei solare de unda scurta pe care o primeste,
– coeficientul de emisie in infrarosu foarte mare (0,995), emitand radiatii infrarosii (calorice) aproape la fel de intens ca un corp absolut negru,
– coeficientul de conductibilitate calorica foarte mic (0,003-0,0006cal/cm2/s/grd), care ii confera un important rol termoizolator nepermitand aportul de caldura dinspre solul mai cald de dedesupt spre aerul mai rece de deasupra.
– necesita pentru topirea sa importante cantitati de caldura.

Din cele prezentate rezulta cu precadere influenta stratului de zapada asupra valorilor si regimului
termic al aerului de deasupra.

Drept urmare aerul de deasupra stratului de zapada se raceste intens, dand nastere inversiunilor termice, mai frecvente si mai persistente in formele de relief negative (depresiuni, vai etc.) unde starile de calm atmosferic sunt mai frecvente. In timpul lor pierderea de caldura prin radiatie de pe suprafata stratului de zapada este deosebit de intensa accentuandu-se gerurile. In aceste situatii depunerile de bruma sau chiciura sunt frecvente cauzand scaderea umiditatii aerului si cresterea in grosime a stratului de zapada.

Pe langa rolul important, dar negativ, jucat in intensificarea gerurilor, in anumite conditii, stratul de zapada joaca si un rol pozitiv, protejand solul impotriva inghetului. Rolul termoizolator al stratului de zapada depinde de grosimea si densitatea zapezii fiind cu atat mai mare cu cat densitatea zapezii este mai redusa, iar grosimea mai ridicata. Sunt cazuri cand solul acoperit cu zapada ingheata de 4-5 sau chiar de 9 ori mai putin adanc decat un sol dezgolit. Uneori, in timpul unor geruri puternice, protejata de stratul de deasupra, suprafata solului poate sa aiba o temperatura cu 30oC mai ridicata decat aerul de la suprafata zapezii.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *